Indsats på alkoholområdet

Ved Landtingslov nr. 11 af 11. november 2000 om salg og udskænkning af alkoholholdige drikke kapitel 5 § 15 omhandlende nedsættelse af Alkohol - og Narkotikarådet, er der opstillet følgende:

Rådet er et rådgivende organ indenfor forebyggelse, sundhedsfremme, kontrol og behandling. Rådet skal følge udviklingen inden for områderne misbrug af alkohol, narkotika og lignende stoffer.

Rådet skal fungere som rådgivende organ for Naalakkersuisut og for de involverede departementer med følgende opgaver:

·       Opstiller forslag til mål og strategier for den samlede indsats inden for misbrugsområdet.

·       Pege på forskningsmuligheder- og behov.

·       Bidrage til indsamling, koordinering og formidling af informationer og ekspertise.

·       Udarbejde årlige rapporter/beretninger til Naalakkersuisut om udviklingen på alkohol- og narkotikaområdet og bidrage med anbefalinger til initiativer som forebygger eller nedbringer misbruget af alkohol og narkotiske stoffer.

·       Afgiver høringssvar i forbindelse med relevante offentlige høringer.

 

Behandling mod misbrug og Allorfik

Sundhedsvæsenet yder et offentligt misbrugsbehandlingstilbud som administrativ er varetaget af Allorfik, hvortil kommunerne visiterer borgere til behandling

Allorfik er en ny selvstyreenhed for misbrugsbehandling og tidlig indsats for gravide familier oprettet i 2016. Enheden ligger organisatorisk under Departementet for Sundhed. Allorfik tilbyder behandling af misbrug af alkohol, hash, ludomani og blandingsmisbrug. Allorfik skal i 2016-2018 oprette lokale misbrugscentre i alle kommuner, der skal tilbyde behandling tilpasset den enkelte bruger. Allorfik har desuden en rådgivningstelefon både for borgere og fagpersoner indenfor misbrug og misbrugsbehandling samt til fagpersoner under tidlig indsats programmet.

 

I dag foregår behandlinger mod misbrug af alkohol, hash, ludomani og blandingsmisbrug i Katsorsaavik A/S i Nuuk.

 

Se mere om henholdsvis Allorfik og Katsorsaavik på disse hjemmesider: www.Allorfik.gl og www.katsorsaavik.gl

 

Figur 10.1. Forbrug af alkohol

Kilde: Skattestyrelsen og Grønlands Statistik

 

Det samlede forbrug af alkohol kan ses i Tabel 12.